Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Άγιος Μελέτιος ο νέος που είναι και όσιος


Όταν πρωτοξεκίνησα το sepolia.net, ένα από τα πρώτα άρθρα που ανέβασα στις 19 Ιουνίου ήταν σχετικά με τον βίο του Αγίου Μελετίου.
Είχα ψάξει στο διαδίκτυο τότε να βρώ σχετικές δημοσιεύσεις, με είχε απασχολήσει το θέμα ότι έβρισκα πληροφορίες για τον Άγιο Μελέτιο και για τον Όσιο Μελέτιο τον νέο, αλλά είχα καταλήξει στο τελείως εσφαλμένο συμπερασμα ότι ο δικός μας Άγιος Μελέτιος ήταν ο πρώτος, ο παλιός.
agios meletis palios naos iero
Χρειάστηκε η παρέμβαση ενός πολύ καλού και προσεκτικού αναγνώστη για να με βοηθήσει να διορθώσω την πλάνη μου.
Έτσι κατάφερα επιτέλους να μάθω και το τι σημαίνει άγιος και όσιος.  Κι ας αρχίσουμε από αυτό.
Οι Άγιοι (ερημίτες, αναχωρητές, ασκητές...) που εγκατέλειψαν τον κόσμο και αφιερώθηκαν εξ ολοκλήρου στον Θεό. Τον λάτρεψαν σε ερήμους και σε κακοτοπιές με πίστη και εγκαρτέρηση για όλη τους την ζωή και τελικά "κοιμήθηκαν εν ειρήνη", ονομάσθηκαν Όσιοι.
Επομένως οι Όσιοι δεν είναι μιά ξεχωριστή κατηγορία από τους Αγίους, ούτε βρίσκονται σε κάποια άλλη ιεράρχική θέση της κλίμακας, αλλά αποτελεί μιά ομάδα των Αγίων με τα παραπάνω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Αυτήν την πληροφορία την βρήκαμε σε μιά σειρά από σχετικά με την θρησκεία μας blogs, αλλά σαν πηγή της αναφέρεται το βιβλίο "Άγιοι προστάτες να μας φυλάνε". Αν θέλετε να διαβάσετε για όλες τις κατηγορίες αγίων, μπορείτε να το κάνετε ΕΔΩ.
01 meletios
Ο Άγιος Μελέτιος ο νέος λοιπόν, ο όσιος.
1 Σεπτεμβρίου – Μνήμη τοῦ ἁγίου Μελετίου
Ὁ ἅγιος Μελέτιος γεννήθηκε τό 1035 στό χωριό Μουταλάσκη τῆς Καππαδοκίας.Ἔζησε μέσα στήν ἄσκηση, μέ ἀγρυπνίες καί προσευχές, μέχρι τά ἑβδομήντα του χρόνια.
Αγαπούσε την εκκλησία περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα , δείχνοντας πως ήταν από εκείνους που λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής «που δεν γεννηθήκανε από αίματα , ούτε από θέλημα σαρκός , ούτε από θέλημα άνδρα , αλλά που γεννηθήκανε από το Θεό». Γράμματα έμαθε λιγοστά . Κ’ επειδή θελήσανε οι γονιοί του να τον παντρέψουνε , έφυγε από τον τόπο του αφήνοντας γονιούς , συγγενείς , φίλους χωράφια κ ότι άλλο είχε , και πήγε στην Κωνσταντινούπολη και γίνηκε καλόγερος σ’ ένα μοναστήρι του Χρυσοστόμου. Αφού κάθισε τρία χρόνια σ’ αυτό το μοναστήρι , μίσεψε και πήγε στη Θεσσαλονίκη και προσκύνησε τον τάφο του αγίου Δημητρίου. Από κει πήγε στα μέρη της Θήβας , και βρήκε ένα μικρό μοναστηράκι του αγίου Γεωργίου κ’ εκεί πέρα ησύχασε. Με τον καιρό μαθεύτηκε η ευσέβεια του και πήγανε κοντά του καμπόσοι από τα γύρω χωριά και βάλανε ράσο από γιδοτριχα και κάνανε κοινόβιο μοναστήρι κυβερνημένο από τον άγιο Μελέτιο. Μετά καιρό , άφησε στο πόδι του ένα γέροντα και τράβηξε να πάει στη ρώμη να προσκυνήσει τον άγιο Πέτρο και τον άγιο Παύλο , κι ύστερα από κει πήγε στα Ιεροσόλυμα. Ο άγιος Μελέτιος έκανε πολλά θαύματα , αρρώστους εγιανε , άγριες καρδιές ημέρεψε , τα μυστικά της καρδιάς διάβαζε .
Και με όλα τούτα ήτανε πάντα ταπεινός και απλός . Κοιμήθηκε εβδομήντα χρονών . στα 1105 την 1 Σεπτεμβρίου , και το κουρασμένο λείψανο του το θάψανε στο νάρθηκα της εκκλησίας των Ασωμάτων . Το μοναστήρι του αγίου Μελετίου στέκεται ως τα σήμερα . Το μέρος που βρίσκεται το λένε Πάστρα , κ’ έχει κοντά του μια κορυφή που τη λένε Μπουζουριζα . Νοτινά του μοναστηριού βρίσκονται κάποια θεμέλια και παλιά λιθάρια και λένε πως εκειπερα βρισκότανε η Μυουπολις . Σε μιαν ώρα δρόμο απ’ αυτό το μέρος είναι ένα κάστρο που το λένε Γυφτοκαστρο . Η τοποθεσία που είναι χτισμένο το μοναστήρι είναι έμορφη και θρησκευτική . Σώζεται η παλιά εκκλησία , κουμπεδωτη , αλλά δεν είναι πια στολισμένη με την αρχαία αγιογραφία , γιατί χάλασε από την πολυκαιρία . Μονάχα στο νάρθηκα βρισκουνται ακόμα κάποιες εικόνες στον τοίχο , ζωγραφισμένες κατά τα 1600 απάνω κάτω , και παριστάνουνε κάποια μαρτύρια αγίων , τους δικαίους Αβραάμ , Ισαάκ , Ιακώβ , Λαμεχ κ.λ.π. , καθώς και λιγοστούς οσίους ,. Ανάμεσα στους οποίους είναι ο άγιος Μελέτιος , ο άγιος Μωυσης ο Αιθιοψ και λίγοι άλλοι .
Εκεί είναι ιστορημένη και η Κοίμησης του αγίου Μελετίου . Υπάρχει και μια εικόνα του απάνω σε σανίδι , ιστορημένη κατά τα 1700 . Στα μετέωρα , στο μοναστήρι του Βαρλαάμ , βρίσκεται ζωγραφισμένος με κατανυχτική τέχνη ο άγιος Μελέτιος «ο εν τω ορει της Μυουπολεως» , δια χειρός Γεωργίου ιερέως και σακελλαριου Θηβών , εν έτι 1566.
 
Τις παραπάνω πληροφορίες τις διαβάσαμε στο agiostherapon.blogspot.gr
 
Επίσης το ορθόδοξος συναξαριστής αναφέρει σχετικά με τον βίο του Οσίου Μελετίου.
 
Ο Όσιος Μελέτιος γεννήθηκε κατά το έτος 1035 μ.Χ. στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ήταν πολύ ενάρετοι και ονομάζονταν Ιωάννης και Σοφία. Φυσικά, σύμφωνα με τα Ιερά πιστεύω τους μεγάλωσαν και το παιδί τους τον Μελέτιο.
Έφυγε από το πατρικό του σπίτι έχοντας μοναχικό πόθο και πορεύθηκε για την Κωνσταντινούπολη, αργότερα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Θήβα στη Μονή του Αγ. Γεωργίου (σημ. Ενορ. Ναός). Στη συνέχεια τον συναντάμε στην Μονή Σαγματά και αργότερα στον Κιθαιρώνα όπου ανεγείρει Ιερά Μονή.
Ο Όσιος Μελέτιος αφού έλαμψε δια της πνευματικής του ασκήσεως, απεβίωσε ειρηνικά το 1105 μ.Χ. σε ηλικία εβδομήντα ετών.
Η Τιμία Του Κάρα βρίσκεται στην ομώνυμη Ι. Μονή στον Κιθαιρώνα.

Ελπίζουμε μετά τα παραπάνω να λύσαμε την παρεξήγηση που δεν φαντάζομαι να είμαι ο μοναδικός που την είχε στο μυαλό του.

sepolia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου