Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΡΟΥΚΟΥΝΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ

 

 
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ
ο Ρουκουνιώτης 
Η Σταυροπηγιακή Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη (επίθετο από το μικροτοπωνύμιο τα Ρουκουνά ή Ρούκουνα (κτήματα, όπου κτίστηκε η Μονή) ή απλά Μιχαήλης, βρίσκεται στην περιοχή Μέσα Νημοράκι στην Έρεικα της Σύμης και πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.

Η μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη που βρίσκεται στην Μονή είναι έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Ζωγράφος του είναι ο Στυλιανός Γενίτης του Ιωάννου από τον Χάνδακα (Ηράκλειο) της Κρήτης. Η ασημένια επένδυση της εικόνας είναι αριστοτεχνική και έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ιωάννη Πελοποννήσιο που ήταν ο σπουδαιότερος αργυροχρυσοχόος στο Ν.Α. Αιγαίο τον 18ο αιώνα μ.Χ. Η εικόνα αυτή έχει μια ιδιαιτερότητα: αστέρι με πολύχρωμες πέτρες στο μέτωπο του Αρχαγγέλου. Αυτή η διακοσμητική λεπτομέρεια ίσως αποτελεί μια μοναδικότητα στον ορθόδοξο αγιογραφικό χώρο. Πιθανόν ο Ιωάννης Πελοπονήσιος με το αστέρι να ήθελε να συγκεκριμενοποιήσει την ουράνια υπόσταση του Αρχαγγέλου.

Στη Σύμη υπάρχει και το εξωκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Κουρκουνιώτη (από το ρήμα κουρκουνώ= κτυπώ) βρίσκεται κοντά στο Σωτήρη τον Μεγάλο στην Σύμη. Σύμφωνα με την παράδοση ονομάστηκε Κουρκουνιώτης διότι όταν έσβηναν τα καντήλια που υπήρχαν στον Ναό του, ο Αρχάγγελος πήγαινε και χτύπαγε τις πόρτες των τσοπάνηδων που κατοικούσαν εκεί κοντά κι εκείνοι καταλάβαιναν και πήγαιναν και άναβαν ξανά τα καντήλια.
Ακόμη υπάρχει το εξωκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Αυλακιώτη που βρίσκεται στο προάστιο Πέδι της Σύμης, το εξωκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Θαρρινού (= δίνω θάρρος) που κι αυτό βρίσκεται στο προάστιο Πέδι της Σύμης, το εξωκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Καϊλλιώτη που βρίσκεται στα Τσαγριά της Σύμης, το εξωκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Κοκκιμίδη που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κοκκιμίδης στην Σύμη, το εξωκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Περιμπλιώτη που βρίσκεται στο Όξω Ξίσος στην Σύμη και το εξωκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Νημπορίου που βρίσκεται στον μυχό του λιμανιού του Νημπορίου της Σύμης κοντά στην παραλία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου