Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ (16-9-2014)



Εορτάζει 16 Σεπτεμβρίου και 11 Ιουλίου.


       Η γενναιόψυχη Μεγαλομάρτυς του Χριστού Ευφημία έζησε και μαρτύρησε επί του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, που βασίλεψε από το 284 μέχρι το 305 μ.Χ. Η Ευφημία καταγόταν από τη Χαλκηδόνα. Ο πατέρας της ονομαζόταν Φιλόφρων. Ήταν πολύ πλούσιος και κατείχε το αξίωμα του συγκλητικού. Η μητέρα της η Θεοδοσιανή ήταν γυναίκα με μεγάλη χριστιανική πίστη.

       Όταν το 288 επί Διοκλητιανού διατάχθηκε σκληρός διωγμός κατά των χριστιανών, η Ευφημία συνελήφθη και ομολόγησε ότι είναι χριστιανή. Τότε ο κριτής, υπολογίζοντας στην αδύνατη γυναικεία φύση της, την καταδίκασε σε θάνατο με βασανιστήρια. Όμως η Ευφημία αναδείχθηκε πολύ ισχυρότερη των βασανιστών της καί υπέμεινε τα βασανιστήρια με θαυμαστή καρτερία. Στο τέλος την έριξαν τροφή στα θηρία, όπου παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο. Δίδαξε έτσι με το παράδειγμά της, πως μπορεί οι χριστιανοί να φαίνονται στον κόσμο αδύναμοι, αλλά «τά ἀσθενῆ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεός ἵνα καταισχύνῃ τά ἰσχυρά» (Α΄ Κορ. 1,27). Δηλαδή, τους κατά κόσμον αδυνάτους εξέλεξε ο Θεός γιά να καταντροπιάσει εκείνους που έχουν ισχυρή κοσμική επιρροή.

      Στις 11 Ιουλίου επιτελείται ανάμνηση του θαύματος που έγινε από την αγία Ευφημία, όταν κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας συντάχθηκαν δύο τόμοι, που περιείχαν τον ορο της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα το έτος 451, και ήταν ένας των Ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτων, οι οποίοι δίδασκαν ότι στον Χριστό, μετά την ένωση των δύο φύσεων της θείας και της ανθρώπινης,η τελευταία απορροφήθηκε από τη θεία φύση. Για να πάψει λοιπόν η έριδα μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιον από τους δύο θα δεχτεί η Αγία, έτσι και έγινε. Μετά δε την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν τόμος των Ορθοδόξων στο στήθος της Αγίας, ο δε των αιρετικών πεταμένος στα πό­δια της. «Ὅπερ ἰδόντες οἱ αἱρετικοί μέν αἰσχύνης, οἱ δέ Ὀρθόδοξοι χαρᾶς ἐνεπλήσθησαν».

       Αυτό καταδεικνύει ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας είναι ζωντανοί και μετά την κοίμησή τους, εισακούουν τις προσευχές και προστατεύουν όλους που τους επικαλούνται. Την αγία Ευφημία εορτάζει η Εκκλησία δύο φορές τον χρόνο: στις 16 Σεπτεμβρίου τελείται η μνήμη του μαρτυρίου της (303), και στις 11 Ιουλίου γίνεται ανάμνηση του θαύματος που έκανε κατά την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο (451). Το ιερό λείψανο της Αγίας διαφυλάσσεται σήμερα εντός του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Ρεβέκκα Κίτση

Ιστορικός


Ρένος Κωνσταντίνου

Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου