Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Άγιος Ιερομάρτυρας Γρηγόριος, επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας, ο Φωτιστής

30 Σεπτεμβρίου 2014
Άγιος Ιερομάρτυρας Γρηγόριος επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας ο Φωτιστής  (30 Σεπτεμβρίου)
Ο ιερομάρτυς Γρηγόριος έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.). Ήταν Πάρθος κατά την εθνικότητα, γιός του Ανάκ και συγγενής του βασιλιά της Αρμενίας Κουσαρώ. Συλληφθείς ο Άγιος, ως χριστιανός, από το βασιλιά Τιριδάτη, υπέστη πολλές τιμω­ρίες και βασανιστήρια. Αργότερα δε ο Τιριδάτης έμαθε ότι ο Γρηγόριος ήταν και γιός του Ανάκ του Πάρθου, που είχε δολοφονήσει τον πατέρα του, το βασιλιά Κουσαρώ. Μετά από την πληροφορία αυτή, ο Τιριδάτης έδεσε χειρο­πόδαρα τον Άγιο και τον έριξε σ’ έναν βαθύ λάκκο, στην πόλη Αρταξά. Ο λάκκος δε εκείνος ήταν γεμάτος άγρια θηρία και δηλητηριώδη ερπετά.
grhgarmen
Εκεί λοιπόν, στον λάκκο εκείνο, ο άγιος Γρηγόριος πέρασε δεκαπέντε ολόκληρα έτη, τρεφόμενος με λίγο ψωμί, που του πήγαινε κρυφά μια ευσεβής χήρα γυναίκα.
Συνέβη δε τότε ο βασιλιάς Τιριδάτης να παραφρονήσει· και μάλιστα τόσο πολύ, που κατέτρωγε τις σάρκες του κι έβοσκε (!) στα όρη μαζί με τους χοίρους. Τότε λοιπόν η αδελφή του Τιριδάτη, η Κουσαροδούκτα, είδε ένα όνειρο και άκουσε μια φωνή, που της είπε το έξης: «Όσον καιρό βρίσκεται μέσα στο λάκκο ο Γρηγόριος και δεν τον βγάζε­τε από εκεί, ο Τιριδάτης δεν πρόκειται να γίνει καλά».
Οι άρχοντες έβγαλαν τον άγιο Γρηγόριο από το λάκ­κο — σημειωτέον ότι ο Άγιος δεν είχε πάθει ούτε την παραμικρή βλάβη, όντας επί δεκαπέντε έτη ανάμεσα στα σαρκοβόρα θηρία και στα δηλητηριώδη ερπετά— και τον προσκύνησαν. Ο δε άγιος θεράπευσε τον Τιριδάτη και ακολούθως εβάπτισε και αυτόν και τους άρχοντες και πλή­θος λαού.
Ο άγιος Γρηγόριος, διακρινόμενος για τις αρετές του και τη θερμουργό πίστη του στο Χριστό, χειροτονήθηκε επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας και, αφού διέδωσε το φως της διδασκαλίας του Χριστού στους Αρμενίους και ίδρυσε την Εκκλησία της χώρας εκείνης, καθώς επίσης και άλλων χωρών, εξεδήμησε εν ειρήνη προς Κύριον στις 30 Σεπτεμβρίου του έτους 325 μ.Χ.
           Ο άγιος Γρηγόριος επονομάζεται από τους Αρμένιους Αουσάβοριτς, ήτοι Φωτιστής, διότι τους οδήγησε στην πίστη του Χριστού και βάπτισε πολλές χιλιάδες απ’ αυτούς. Κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο θείος Γρηγόριος βάπτισε στον Ευ­φράτη ποταμό τον Τιριδάτη και πολλούς Αρμενίους, Ασσυρίους και Πέρσες, συνολικά υπέρ τα τέσσερα εκατομμύρια. Όταν δε ο Άγιος επρόκειτο να αναχωρήσει στην έρημο, χάριν ησυχίας, χει­ροτόνησε τρεις επισκόπους σε αντικατάστασή του, ήτοι τον Ολβιανό, τον Ευθάλιο και τον Βάσσο. Στις άλλες χώρες και έθνη κατέστησε αυτός ο ίδιος τετρακοσίους και πλέον επισκόπους.
         Ο άγιος Γρηγόριος, ο επίσκοπος και φωτιστής της Αρμε­νίας, έχτισε τρεις ιερούς Ναούς προς τιμήν της αγίας μάρτυρος Γαϊανής και των άλλων παρθένων. Και βέβαια από τότε και εξής χτίστηκαν και πολλοί άλλοι τέτοιοι Ναοί σε διάφορα μέρη της Αρμενίας.
(Γεωργίου Δ. Παπαδημητρόπουλου, Θεολόγου-Φιλολόγου-Λυκειάρχου, Με τους Αγίους μας, Σεπτέμβριος, εκδ. Αποστ. Διακονία, σ.223-224, 226)

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΠΑΝΙΑ ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ.

Ο άγιος Δαυίδ το είπε στον Χριστό και του έκανε το χατήρι

Θαύμα οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία και του γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη
Μαρτυρία π. Ιωάννου Νιργιανάκη: «Στο Νοσοκομείο πού εργαζόμουν, στο Ν.Ι.Ε.Ε. (Νοσηλευτικό Ίδρυμα της Εκκλησίας της Ελλάδος), εισήχθη προς θεραπεία ένας φοιτητής 19 ετών με υψηλό πυρετό (39, 40, 40,5). Ο φοιτητής αυτός ονομαζόταν Στυλιανός Στεργιανός του Χρήστου και της Ευαγγελίας, κάτοικος Πατησίων… . Οι γονείς του ήσαν πνευματικά μου παιδιά, ευλαβέστατοι άνθρωποι και είχαν και ένα άλλο αγόρι.
«Ο Στέλιος λοιπόν, είχε ένα υψηλότατο πυρετό επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να υποχωρή ούτε μία γραμμή κάτω από το 39,5. Αδιάγνωστος όπως ήταν, στο τέλος ο καθηγητής κ. Μιλτιάδης Σαμαρτζής με τούς βοηθούς του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια του Στέλιου πιθανόν να ήταν μία μορφή «ακοκυταρεναιμίας». Χρησιμοποίησαν όλα τα φάρμακα, ακόμη και μεγάλες δόσεις κορτιζόνης, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

«Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι και το πιο απλό μικρόβιο πού μπορεί να κολλήση θα επιφέρη τον θάνατο. Σέ λίγες ημέρες -ύστερα από ιατρικά συμβούλια πού είχαν γίνει- οι γιατροί μας διαβεβαίωσαν ότι η Ιατρική δεν μπορεί πλέον να προσφέρη τίποτε απολύτως. Περιμέναμε πλέον μαζί με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι τραγικοί γονείς του την ώρα πού θα κατάληξη. Εκείνη την στιγμή σκέφθηκα τον γέροντα Ιάκωβο.
«Κάλεσα τον πατέρα του και του είπα επιγραμματικά: «Κύριε Χρηστό, ο Στέλιος είναι ένας άγγελος και ο Χριστός τον θέλει κοντά Του. Ο μόνος πού θα μπορούσε να μας βοηθήση αυτήν την έσχατη στιγμή είναι ο πατήρ Ιάκωβος, αλλά δυστυχώς αυτήν την ώρα δεν μπορείς να φύγης, διότι περιμένομε την τραγική κατάληξη».
«Ο μακαριστός κ. Χρήστος, πιάσθηκε από τα λόγια μου -δεν είχε άλλωστε άλλη επιλογή- πήρε το αυτοκίνητο, το έκανε αεροπλάνο, πήγε στον Όσιο Δαυίδ, βρήκε τον άγιο Γέροντα, έπεσε στα πόδια του και κλαίγοντας γοερώς του είπε το πρόβλημα του παιδιού του.
«Ο Γέροντας φάνηκε ότι το ήξερε. «Κύριε Χρήστο -με συγχωρείτε- θα κάνω προσευχή -με συγχωρείτε- περιμένετε λίγο σάς παρακαλώ».
«Σε λίγο έγινε το υπερθαύμα. «Κύριε Χρήστο» του λέγει, «μόλις αυτήν την στιγμή έπεσε ο πυρετός. Το παιδί θα γίνη καλά. Ο άγιος Δαυίδ το είπε στον Χριστό και του έκανε το χατήρι».
«Ο κ. Χρήστος τα έχασε κυριολεκτικά, παίρνει τηλέφωνο στο Νοσοκομείο, το σηκώνει η Προϊσταμένη κ. Δωροθέα Πλαγιαννάκου. «Κύριε Χρήστο» του λέγει, «όλο το Νοσοκομείο πανηγυρίζει και σε ψάχνομε. Πριν πέντε λεπτά έπεσε απότομα ο πυρετός του Στέλιου, χωρίς να εξηγήται το γεγονός».
«Όλοι κλαίγαμε από χαρά και μόνον όταν ήλθε ο κ. Χρήστος, μας περιέγραψε πώς και από ποιόν συνετελέσθη το θαύμα.
«Ο Στέλιος είναι παντρεμένος με δύο παιδάκια, παραμένει γνήσιον τέκνον της Εκκλησίας με όλα τα πνευματικά χαρίσματα πού του έδωσε ο Χριστός.
«Το γεγονός αυτό το έζησα επί εικοσιτετραώρου βάσεως, διότι μου ήταν και είναι λίαν αγαπητός, οι δε γονείς του ήταν από τα εκλεκτότερα πνευματικά τέκνα μου».

Πηγή: Ο Γέρων Ιάκωβος (Διηγήσεις – Νουθεσίες – Μαρτυρίες), § λδ’. Έσωσε μελλοθάνατο, σελ. 160-163, Έκδοσις του Κέντρου Ενότητος και Μελέτης – Προβολής των αξιών μας «Ενωμένη Ρωμιοσύνη», Σειρά «Ορθόδοξο Βίωμα», Τόμος 4, Θεσσαλονίκη 2016